[:: Prehrana, članki, recepti.... ::]

 


-

 

 

-
Tabela, vodilo pri izbiri hrane, ki ne povzroča hitrega porasta ravni sladkorja v krvi

 

Kaj sploh je glikemični indeks?

Glikemični indeks je ustvaril dr. David Jenkins, zato da bi pomagal diabetikom lažje nadzorovati raven inzulina. Diabetiki, športniki, estetski atleti in tudi vsi tisti, ki želimo zmanjšati delež maščob oz. shujšati, želimo, da je količina našega krvnega sladkorja in inzulina čimbolj stalna.

In ravno glikemični indeks (v nadaljevanju GI) pove hitrost porasta krvnega sladkorja.

Višji GI ima neko živilo, hitrejši porast krvnega sladkorja povzroči. Hiter porast sladkorja v krvi ima na kratko tri negativne učinke:

 

·          Zaradi hitrega porasta sladkorja v krvi hitro naraste količina inzulina, zato se velik del našega krvnega sladkorja spremeni v maščobo. Človeško telo v krvi skladišči za približno 80 kalorij sladkorja. Torej ob zelo hitrem porastu krvnega sladkorja pridobivamo tako odvečno maščobo, tudi če ne jemo mastne hrane.

 

·          Višek inzulina porablja glukozo, namenjeno možganom. Če pade količina sladkorja tudi v možganih, postanemo depresivni, brez volje in motivacije za delo, trening, počutimo se slabo, pogosto dobimo napad lakote in se znova zatečemo k hrani.

 

·          Inzulin bistveno upočasni oz. ustavi porabo odvečnih maščob kot vir energije. Torej vpliva na maščobni metabolizem, tako da začne telo naenkrat varčevati z maščobami.

 

Sedaj je vsakomur bolj jasno, zakaj slaščice, najrazličnejše sladkarije redijo ... in tudi številna druga živila. Pri izbiri hrane vam bo v veliko pomoč spodnja tabela. Hrane z visokim GI se izogibajte, večina hrane naj bo iz skupine s srednjo vrednostjo GI, še bolje pa je, če je GI nizek.

 

Naj vas ne zavedejo GI določenih živil, lahko da gre za živila s precej maščobe. Jesti je treba čim manj mastno hrano in se izogibati naštetih živil iz stolpca z visokim GI.

 

Indeks glicemije (Vir: Igor Rakar): Prvotno je vladalo prepričanje, da so enostavni sladkorji prebavljeni in uporabljeni hitreje, ter da kompleksni ogljikovi hidrati počasneje. Znanstve raziskovanja so pokazala, da na to vplivajo tudi drugi faktorji in ne le struktura sladkorja. lndeks glicemije ima velik pomen za naravne atlete, ker ko je ta nižji se ogljikovi hidrati uporabljajo počasneje in nudijo konstanten vir energije.
 

Tabela glikemičnih indeksov (GI)

visok GI je nad 60

srednje visok GI je med 40 in 60

nizek GI je pod 40

 

100 - glukoza

95 - francoski kruh

91-  Gatorade

85 - pečen krompir

84 - corn flakes

83 - krompir, instant

82 - rižev krispy

82 - riževi keksi

82 - krompir iz mikrov. pečice

80 - vanilijevi vaflji

76 - krof

76 - pomfri

74 - graham krekerji

74 - slani keksi

74 - pire krompir

73 - med

73 - zrnat čips

72 - lubenica

72 - smoki

71 - korenček

70 - beli kruh

70 - toast

69 – drobtine

68 - pijače kot npr. Fanta

68 - čokoladica Mars

67 - lešniki

66 - ananas

66 - gobova juha

65 - sladkor

65 - instant ovseni kosmiči

65 - rogljički

64 - rozine

64 - vložene marelice

64 - rdeča pesa

64 - makaroni s sirom

61 - sladoled

61 - hamburger (kruh)

60 - otrobi

 

60 - sirova pica

59 - borovničeva torta

57 - pomarančni sok

57 - testo za pico

56 - kuhan krompir

56 - bel riž, dolgozrnat

55 - rjav riž

55 - keksi iz ovsene moke

55 - jagodna marmelada

55 - marelična marmelada

55 - pop corn

55 - sadni koktajl

55 - koruza

55 - mango

54 - sladki krompir

54 - krompirjev čips

53 - polnozrnat kruh

52 - banana, dobro zrela

52 - kivi

50 - fižol v pločevinki

49 - ovseni kosmiči

49 - sirovi tortelini

49 - čokolada

48 - kuhan fižol

48 - grenivkin sok

47 - riž, beli, kuhan na pari

46 - laktoza

44 - juha iz leče

44 - kosmiči z veliko vlaknin

43 - grozdje

43 - pomaranča

43 - puding

42 - polnozrnati muesli

41 - špageti (brez omake)

41 - polnozrnat kruh

41 - jabolčni sok (nesladkan)

 

37 - paradižnikova juha

36 - jabolko

36 - hruška

36 - polnozrnati špageti

35 - energij. tablica (Powerbar)

34 - čokoladno mleko

33 - PR bar

33 - jogurt, sladkan

32 - posneto mleko

31 - sojino mleko

31 - suhe marelice

30 - zelen fižol

30 - banana, polzrela

29 - leča

27 - mleko, polnomastno

25 - grenivka

25 - breskve

25 - ječmen

24 - slive

23 - fruktoza

22 - češnje

18 - soja

14 - arašidi

14 - nemasten jogurt, 0,1 %

 

[Vrnitev]